Museu BDN

El 26 de gener de 2023 anem amb l’alumnat d’acollida al Museu de Badalona per visitar les termes i les restes arqueològiques de Baetulo, la ciutat romana, avantpassada de la Badalona actual.

Ens emportem un bon record de la sortida, que ha estat font de coneixement i ens ha permès familiaritzar-nos amb la ciutat que ens acull.

Hem fet un munt de fotografies, perquè també hem trobat un munt d’objectes i construccions que ens han sorprès. Us les agrupem per temàtiques:

Comencem amb les maquetes del museu i les termes:

I entrem a l’espai dels banys públics: passem pel frigidarium i captem el conjunt de tepidarium i caldarium.

Sortim de les termes i, trepitjant els carrers de la ciutat, trobem restes de cases nobles, que es podien permetre mosaics ben elaborats, i habitatges senzills, on vivien diverses famílies, les insulae.

La Baetulo romana era essencialment comercial i en donen testimoni les botigues i tallers que hem trobat al nostre pas:

Capten la nostra atenció unes restes funeràries, situades als afores de la ciutat. Ens sorprèn aquest enterrament, tot cerimoniós, d’un cavaller amb el seu cavall:

I, encara, la fonda on se servia menjar a diari als habitants de la ciutat.

Fem una visita al museu i ens deturem en alguns elements significatius de la vida quotidiana: les àmfores per al vi, les joies, les restes òssies, la roda de carro, el teler.

No ens oblidem de l’emblemàtica Venus de Badalona, del bonic oscillum que decorava l’entrada d’alguna casa, de les escultures de déus i humans, ni de la Tabula hospitalis que la ciutat, agraïda pels seus favors, va dedicar a Quint Licini.

Així ens acomiadem d’una visita que ens ha connectat amb les arrels d’una ciutat que és, com les d’arreu del món, un dipòsit viu de civilitzacions.

I quasi un any després, el 24 de gener de 2024, repetim visita al Museu de Badalona i l’ampliem amb un passeig pel Parc de Can Solei-Ca l’Arnús.

En la primera part de la sortida, el professor Joan Martínez, especialista en Ciències Socials i enguany també professor d’Acollida, ens fa de guia pel passat històric i arqueològic de l’antiga Baetulo, que avui ens acull.

Més tard, explorem un dels parcs emblemàtics de Badalona, pulmó verd per a la ciutat i els seus habitants. Els que hi passegen semblen atents a cada racó de l’espai, que amaga una història curiosa, interessant. Són històries que parlen d’estimació per la natura, per la ciutat i el seu clima benigne; del valor de viatjar i conèixer, d’acollir i arrelar.

I, com a cloenda, unes imatges de la nostra ruta de coneixença de l’entorn:

Design a site like this with WordPress.com
Per començar